26 νεαροί Ασπροπάρηδες πέταξαν επιτυχώς από τις φωλιές τους σε Ελλάδα και Βουλγαρία το 2016
10.11.2016- ΑΡΧΙΚΗ
- Νεα
- 26 νεαροί Ασπροπάρηδες πέταξαν επιτυχώς από τις φωλιές τους σε Ελλάδα και Βουλγαρία το 2016
Κατά την περίοδο φωλιάσματος στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, εντοπίστηκαν συνολικά 40 επικράτειες Ασπροπάρη (33 στη Βουλγαρία και 7 στην Ελλάδα) –δύο περισσότερες από το 2015.
Στην Ελλάδα, είχαμε 5 ζευγάρια και 2 μοναχικά άτομα. Τέσσερα ζευγάρια και ένα μοναχικό άτομο βρέθηκαν στη Θράκη, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα βρέθηκαν μόνο δύο επικράτειες (ένα ζευγάρι και ένα μοναχικό πουλί). Όλα (100%) τα ζευγάρια ξεκίνησαν να επωάζουν και 3 από αυτά κατάφεραν να μεγαλώσουν μικρά. Από τα 6 νεαρά άτομα, μόνο τα 3 (50%) άφησαν τις φωλιές τους (δύο πουλιά έπεσαν θύμα θηρευτή, ενώ τα αίτια θανάτου για το τρίτο πουλί παραμένουν άγνωστα).
Στη Βουλγαρία, στις 28 επικράτειες υπήρξαν ζευγάρια, ενώ στις άλλες 5 μοναχικά άτομα. 24 από τις αποικίες αυτές βρίσκονταν στην Ανατολική Ροδόπη (21 ζευγάρια και 3 μοναχικά άτομα), ενώ οι άλλες 9 στη Βορειοανατολική Βουλγαρία (7 ζευγάρια και 2 μοναχικά άτομα). Για πρώτη φορά από το 2012 δημιουργήθηκε δεύτερη επικράτεια στο Εθνικό Πάρκο «Rusenski Lom» (από ένα άτομο), ενώ δύο παλιές επικράτειες στην Ανατολική Ροδόπη απέκτησαν και πάλι ζευγάρια. 22 συνολικά ζευγάρια (79%) στη Βουλγαρία ξεκίνησαν να επωάζουν (16 στην Ανατολική Ροδόπη και 6 στη Βόρεια Βουλγαρία), και τα 19 από αυτά κατάφεραν να μεγαλώσουν έναν νεοσσό. Από τα 25 συνολικά νεαρά, τα 23 έφυγαν με επιτυχία από τις φωλιές τους (16 στην Ανατολική Ροδόπη και 7 στη Βόρεια Βουλγαρία). Τα αίτια θανάτου των δύο νεκρών νεοσσών παραμένουν άγνωστα.
Παροχή συμπληρωματικής τροφής
Στην Ελλάδα, δύο ζευγάρια (ένα στη Θράκη και ένα στην Κεντρική Ελλάδα) ταΐστηκαν τακτικά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου με μικρές ποσότητες κρέατος (συνολικά πάνω από 200 κιλά). Επιπλέον, λειτούργησαν τρεις ταΐστρες (Μετέωρα, Μπουραζάνι και Κόνιτσα στην Ήπειρο) που παρείχαν κρέας από σφαγεία και τοπικούς αγρότες (πάνω από 1,5 τόνος κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου).
Στη Βουλγαρία, 12 ζευγάρια (6 στη Βόρεια Βουλγαρία και 6 στην Οροσειρά τη Ροδόπης) και 2 μοναχικά πουλιά στη Βόρεια Βουλγαρία ταΐστηκαν τακτικά καθ’ όλη την περίοδο αναπαραγωγής με μικρές ποσότητες κρέατος. Άλλα τρία ζευγάρια της Ανατολικής Ροδόπης ταΐστηκαν τον Αύγουστο. Γενικά, έγιναν πάνω από 400 συμπληρωματικές παροχές τροφής από 12 τοπικούς συνεργάτες σε 7 περιοχές του Προγράμματος και δόθηκε πάνω από 1,5 τόνος κρεάτων (που προμήθευσαν τοπικοί αγρότες και σφαγεία).
Φύλαξη φωλιών
Κατά την αναπαραγωγική περίοδο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όχλησης των πουλιών και μερικές φορές τα νεαρά πέφτουν στις πρώτες προσπάθειες πτήσης, γι’ αυτό κάθε χρόνο το Πρόγραμμα παρέχει προστασία στις φωλιές και τα νεαρά. Η περίοδος της πρώτης πτήσης των νεαρών (τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου) είναι η πιο κρίσιμη, καθώς λόγω έλλειψης εμπειρίας, μερικά από αυτά μπορούν να πέσουν από τη φωλιά, να τραυματιστούν ή να πέσουν θύμα θηρευτών.
Στη Βουλγαρία, οργανώθηκε εθελοντικό πρόγραμμα τον Αύγουστο, στο οποίο συμμετείχαν 21 άτομα (συνεργάτες του Προγράμματος και εθελοντές), συμπεριλαμβανομένων επισκεπτών από Γερμανία και Λιθουανία. Καθημερινά φυλάσσονταν 16 ζευγάρια. Τα ζευγάρια αυτά κατάφεραν να μεγαλώσουν 19 νεαρά (7 στη Βόρεια Βουλγαρία και 12 στην Ανατολική Ροδόπη). Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν το 83% των νεαρών Ασπροπάρηδων που άφησαν με επιτυχία τις φωλιές τους στη Βουλγαρία.
Είμαστε ευγνώμονες για τους δωρητές και εθελοντές, χάρη στους οποίους ολοκληρώθηκε με επιτυχία η φύλαξη των φωλιών των Ασπροπάρηδων! Για δεύτερη συνεχή χρονιά έγινε φύλαξη της φωλιάς του ζευγαριού Ασπροπάρη στο Εθνικό Πάρκο «Rusenski Lom», χάρη στη δωρεά της Marieta Koleva.
Στην Ελλάδα, η τελευταία φωλιά του είδους στα Μετέωρα φυλάχθηκε καθ’ όλη την περίοδο. Στη Θράκη, μία φωλιά στον Κομψάτο φυλάχθηκε από τον Ιούνιο έως τη μετανάστευση του νεαρού. Επιπλέον, δύο φωλιές στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς φυλάχθηκαν σε καθημερινή βάση, από τα μέσα Ιουλίου έως τη μετανάστευση από εθελοντές του EVS (European Voluntary Service) που διοργάνωσε το Πρόγραμμα του WWF.


















